czwartek, 07 grudzień 2017 11:18

Tikkurila z warsztatami dla studentów ASP w Krakowie

Tikkurila prowadzi kolejną edycję szkoleń na Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie.

W ramach współpracy z uczelnią 8 grudnia br. eksperci Tikkurila zorganizują na Wydziale Architektury Wnętrz warsztaty poświęcone wykorzystaniu farb w architekturze. W ten sposób studenci będą mogli zapoznać się z różnorodnymi produktami firmy, przećwiczyć ich zastosowanie i podszlifować swoje umiejętności malarskie. Oprócz krakowskiego ASP, na podobnych zasadach Tikkurila współpracuje z ASP w Warszawie, a także z Wydziałem Sztuk Pięknych na UMK w Toruniu. Do tej pory ze szkolenia skorzystało już przeszło stu studentów.

- Tikkurila bardzo chętnie angażuje się w tego typu inicjatywy dla studentów, wiedząc, że przekazana na zajęciach praktyczna wiedza będzie przydatna w ich przyszłej pracy zawodowej. Podczas warsztatów przedstawiamy nie tylko różnorodne farby, ale też niestandardowe rozwiązania, na bazie których można wykreować niezwykłe efekty dekoracyjne na ścianach. Ograniczeniem jest tylko wyobraźnia, a tej studentom ASP z pewnością nie brakuje – przyznaje Ryszard Frycowski, Kierownik Działu Doradztwa Technologicznego Tikkurila.

Zajęcia organizowane przez Tikkurila składają się z dwóch etapów. Pierwsza część polega na prezentacji, która ma przybliżyć studentom wiedzę z zakresu produktów do malowania i przedstawić możliwości, jakie stwarza ich wykorzystanie w architekturze. Drugi etap to zajęcia praktyczne, podczas których na specjalnie przygotowywanych stanowiskach studenci własnoręcznie mogą sprawdzić, jak zachowują się produkty Tikkurila podczas malowania czy wykonać ciekawe efekty dekoracyjne m.in. z wykorzystaniem farb i tynków dekoracyjnych.